Kumlinge skola

Skolan informerarCategory Archives

Hösterminen avslutas

Så har det gått en termin igen, i alla fall snart. I början verkar 90 dagar väldigt långt, men veckorna bara försvinner. Och ändå började terminen med simmöjligheter och nu är det i väntan på skidmöjligheter. Helt traditionellt med andra ord.

Som vanligt den sista veckan så är det lite förändringar i skoldagarnas längd och för i år så ser det ut så här:
Nytt!!! Onsdagen den 11.12 slutar alla kl 12.25!!
Torsdagen den 12.12 är det julfest kl 17.00 för alla, och från 16.30 är det julgröt för elever, föräldrar och andra släktingar. Eleverna har ingenting under dagen.
Luciadagen fredagen den 13.12 (!) slutar alla elever kl 12.15. Och då har det varit luciauppträdande på Annagården på förmiddagen.
Måndagen den 16.12 slutar alla elever kl 12.15 pga vitsordskonferens och
fredagen den 20.12 slutar alla elever 11.30 och sen är det jullov fram till och med den 7 januari 2020
Vårterminen börjar onsdagen den 8 januari kl 8.30.

Volontärbesök

Under veckan som gått har skolan haft besök av Skunks volontär Marian från Egypten. Hon har varit här för att bekanta sig med eleverna och skolan och följt med på olika lektioner för att lära sig lite om hur en liten skola på en liten ö mitt i havet fungerar. Kontrasten är rätt stor för henne eftersom hon är hemma från Kairo, Egypten där hon bor nästan mitt i mångmiljonstaden. Hon säger dock att om hon ska flytta så blir det Kumlinge – eller Schweiz, som hon ska besöka inkommande sommar.
Igår, torsdag, hade hon eleverna från årskurs 6-8 med sig i hemkunskapen, där de lagade mat tillsammans inspirerat av det egyptiska köket.

Hon kommer att besöka oss flera gånger under den tid som hon jobbar som volontär och hon har också erfarenhet att jobba som lärare i Kairo.

Under torsdagen visade hon en presentation som informerade om Egypten. Hon drog den för flera gånger för olika klasser, åk 3-4, åk 5-6 och åk 7-8. Eleverna var frimodiga och vågade använda den engelska de lärt sig, även de i årskurs tre.

Marian från Egypten förevisar maträtter från sitt hemland.

Dags att börja mata fåglarna

Åk 1-2 har snickrat fågelmatarstationer på slöjden. Nu är de klara att tas hem och börja mata.

Elever i slöjdsalen

Böcker, läsning och författare

Åk 1-2 har denna vecka läst böcker, haft bokprat och skrivit presentationer om några författare.

Nordiska litteraturveckan

Den här veckan uppmärksammar skolan den nordiska litteraturveckan. I måndags på morgonen besökte åk 1-4 biblioteket för att lyssna på ett kapitel ur Pippi. Samma text lästes i hela Norden.
Under veckan förbereder alla elever en presentation om en nordisk författare som de presenterar på fredag som avslutning på veckan.

Vi jobbar på datorerna genom att skriva, sammanställa fakta, söka fakta, källkritik och övar på muntligt tal.

Skunk ordnar…

filmlager_ht_2019-1

Simning för åk 1-2

Torsdagen den 7.11 åker vi och simmar igen med förskolan. Vi åker på morgonen med Alfågeln 9.10 och hem med Odin på kvällen. Man kan åka taxi på morgonen som vanligt via skolan eller förälder skjutsar till avgång. Elin och Alfred stiger på i Enklinge. I stan äter vi på folkhälsans restaurang och sen simning i bassängen. Vi skjutsar hem barnen på kvällen.

Ta med egen vattenflaska. Badkläder, och tidsfördriv till färjturerna.

Med åker Anki och Gunilla

Dags för höstens utvecklingssamtal

Hej föräldrar!

Det kommer att skickas hem tider med era barn som ni kan boka med klassföreståndaren. Samtal hålls med förälder, elev och lärare. Om ingen tid passar så hör av er så försöker vi hitta en annan tid. Skicka tillbaka blanketten innan höstlovet!

Det kommer också att skickas hem på e-post information om eleven/ämnen/skolgång före samtalen så ni kan förbereda er på vad som ni vill ta upp på mötet.

Gunilla

Experiment plankan

Åk 1-2 har på omgivningskunskapen arbetat med nedbrytbart och icke nedbrytbart avfall. Eleverna har samlat avfall av olika material som de satt fast på två plankbitar. Idag grävdes den ner och tanken är att vi gräver upp dem i vår och ser vad som hänt med avfallet.

Simresa för åk 1-2 tors. 26.09

På torsdag den 26 åker åk 1-2 och simmar tillsammans med förskolan till Folkhälsans allaktivitetshus bassäng.

Avfärd på morgonen med Alfågeln. Gunilla kommer att åka till stan redan onsdag kväll så Anki tar alla barn med sig och jag möter upp i stan. Alex och Arvid kan antingen åka till dagis eller direkt till färjan 09.10. Meddela hur ni gör där! Ta med simkläder och eget tidsfördriv till färjturen (om man vill.) Lunch innan simning och vi äter mellanmål på Odin som vi åker hem med. Anki och jag ordnar om att eleverna kommer hem på kvällen. Hör av er om det finns frågor.

Gunilla