Kumlinge skola

Skolan informerarCategory Archives

Underliga tider

Det var lite före nyår någon gång som det första fallet av covid-19 på en människa bekräftades. Det är lite oklart exakt när på grund av undanhållen information från Kina. Då hade ingen kunnat tänka sig vilka ofantliga följder den här lilla, för oss osynliga, biten arvsmassa omgärdat av protein skulle komma att orsaka. Det är inte ens en levande organism, och ändå har det orsakat tusentals människors död.

För att sakta ner spridningen av viruset har man beslutat att stänga ner alla skolor i hela Finland. Nu när man är mitt i det, så känns det inte särskilt konstigt. Men om man tar och tänker lite på det så inser man att det ju är en väldigt drastisk och otroligt ovanlig åtgärd. Jag har inte hört talas om att något liknande skulle ha beslutats om i modern tid annat än i krigstider.

Så nu har vi distansundervisning via bland annat videolänk i stället för att gå i skolan som vanligt. Men trots dessa underliga omständigheter så tycker jag att det löper på bra. Det blir förstås svårare att jobba i grupp, så det blir mest individuellt arbete. Lärarna måste också vara mycket tydligare med vad dem ger oss för uppgifter och vad dem förväntar sig av oss, så att det inte blir missförstånd.

Jag tycker att det är oerhört tråkigt att bara sitta hemma hela dagen, och man måste komma ihåg att gå ut ofta för att ta lite frisk luft. Och att tvätta händerna ofta, förstås.

/Samuel Dreyer, åk 8

Elevernas reflektioner efter en veckas distansundervisning.

Efter en och en halv veckas distansundervisning fick eleverna ge återkoppling på hur veckan gått. Klicka på länken för att läsa:

https://padlet.com/johanna_nordman/v2l2fz95qt2x

DISTANSUNDERVISNING

Den 18.3 var sista dagen vi var i skolan före distansundervisningen, sedan dess har en hel del ändrats. Vi sitter inte längre i skolan och jobbar utan hemma, vi träffar inte våra vänner lika mycket och vi har inte samma rutiner.

Jag tycker det har gått bra, jag tycker inte det är ett jättestort problem att måsta plugga hemma. Lite svårare med koncentrationen då alla är hemma men det funkar. Till en början trodde jag det här skulle bli jättejobbigt och jag förstod inte alls hur det här skulle funka. Nu efter 1,5 vecka så tycker jag det rullar på bra. Vi får uppgifter och vi gör de, precis som i skolan. Jag tycker lärans har gjort ett jättebra jobb. De har löst problem vi stött på och de har funnits till hjälp.

Vi använder oss utav zoom & itslearning för det mesta. Zoom är ett program/app som har många olika funktioner. Videosamtal, chatt, skärmdelning och mycket mer. Itslearning är där var vi får alla onlineuppgifter. Och där det står vad vi ska göra. Det funkar faktiskt väldigt bra för min del. Vissa har haft problem med internet men det brukar lösa sig.

största skillnaden är nog att vi alltid är hemma, ibland kan det vara riktigt jobbigt med syskon, föräldrar osv. Jag tycker verkligen det är jättestarkt att alla ända från 4-8 klarar det här så bra som vi gjort. Nu kör vi såhär några veckor till sen är vi antagligen tillbaka till skolan 👍🏻😀

/Nelly Nordberg åk 8

Itslearning

Programmering

I torsdags 5 mars var Emelie och Mariana från Skunk här för att jobba med programmering med eleverna. Här är några bilder från dagen:

Ordklsserna

Vi tränar på ordklasserna i åk 3-4 och i fredags fick de i par söka upp dem från ett utdrag ur en bok som vi högläser. Eleverna kunde diskutera sig fram vilken ordklass det var eller om de skulle i skräpposten där ordklasserna som vi inte gått igenom var.

Fler bilder med tema Afrika

Eleverna hade gjort olika projekt som alla kunde titta på.

Många hade trummor, tyger och annat afrikanskt med sig.

Olika afrikanska länder presenterades.

Vi sjöng vackra sånger tillsammans.

Alla som ville fick trumma i omgångar.

Vi avslutade med afrikansk dans.

Afrikatema

Hela skolan har sen förra veckan jobbat med ett Afrikatema. Det har bl.a. ritats bilder och sjungits sånger. Tisdagen den 11:e februari samlades alla i skolan under två skollektioner och tittade på verken. Förutom det så dansade alla till afrikansk musik.

Här trummar vi och sjunger “Jag har en tupp”, en låt som kommer från Lui, en i Sydsudan.

4-H ordnar (nytt datum)

Pyssel-1

Omgivningskunskap åk 3:

Vi övar på att läsa orienteringskartor i området kring skolan.

Infotavla

Nu finns det en tavla i matsalen, som dukarna kan skriva dagens lunch och mellanmål på.