Kumlinge skola

Skolan informerarCategory Archives

Kreativa Kids

På onsdag den 23 september drar projektet Kreativa Kids igång för andra gången för Kumlinge skola. Dragare är Lina Antman och Anton Johansson och den här gången handlar projektet om musik och film.
Det pågår under tiden onsdag 23 september till tisdag 29 september och arrangeras så att åk 1-5 har ett förmiddagspass mellan 8.30-11.00. Efter lunchen är det dags för åk 6-9 med tre lektioner de dagar då de går länge och annars två lektioner. Det hela avslutas med en uppvisning av vad de två grupperna åstadkommit under tiden.
Projektet finansieras av bland andra Ålands kulturdelegation:
Barns och ungas rätt till kultur är prioriterad i landskapsregeringens kulturpolitik, därför har Ålands kuturdelegation under hösten inlett ett pilotprojekt KreativaKids. 

Kunglig för en dag

Nu är elevernas konstverk från temadagen Konstens fredag klara. Vi fick porträtt på alla våra fina kungligheter i åk 1-6.

Hemkunskap

Idag bjöd eleverna i hemkunskapen på kladdkaka till efterrätt. Det var gott och uppskattades av alla.

Här kommer recepten, om någon vill prova att laga dem:
12 bitar ·75 minuter

KLADDKAKA
150g smör
100g mörk choklad, grovhackad
2 ägg
1,5 dl socker
¾ dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 tsk salt
1 apelsin, finrivet skal

APELSINCHOKLADFROSTING
60g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 dl kakao
100 g färskost

GARNERING
Chokladkulor

 1. Sätt ugnen å 180° och lägg ett klippt bakplåtspapper i botten på en rund springform, ca 22 cm i diameter. Smörj kanterna.
 2. Smält smöret i en kastrull. Stäng av plattan. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Ställ kastrullen åt sidan.
 3. Rör ihop ägg, strösocker och farin i en bunke.
 4. Blanda ihop vetemjöl, kakao och salt i en skål.
 5. Rör ner chokladsmöret i äggsmeten. Tillsätt apelsinskalet.
 6. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i formen.
 7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Den ska vara kladdig i mitten. Låt den kallna.
 8. FROSTING: Lägg alla ingredienser i en skål och vispa allt fluffigt. Fyll en spritspåse, försedd med en tät stjärntyll, med frostingen. Spritsa ut frostingen i fina toppar över kakan. Garnera den med sockerkulor.

Vitchokladkladdkaka
10 bitar · 45 minuter
200 g vit choklad
150 g smör
3 rumsvarma ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från en tvättad citron
Smör och kokosflingor till formen

Till servering
Florsocker att pudra över
Färska blåbär
Mjukvispad grädde

 1. Värm ugnen till 170 grader, varmluftsfunktion. Smörj en rund form med avtagbar kant, 22 cm i diameter, med smör. Strö kokosflingor i botten och på kanterna.
 2. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll ner det i chokladen. Rör runt tills chokladen har smält och ställ skålen åt sidan.
 3. Vispa ihop ägg, strösocker och salt lite lätt i en bunke. Rör ner den smälta chokladblandningen. Rör ihop vetemjöl och vaniljsocker i en skål och blanda sedan ner det i bunken. Tillsätt citronskalet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
 4. Häll smeten i formen, jämna till den och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter (tiden varierar beroende på hur kladdig du vill ha den), eller tills kakan har fått en jämn, ljusbrun färg. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Pudra på lite florsocker och servera med blåbär och grädde.

4-H på gång

4_h

Projekt Konstens fredag

Eleverna i åk 1-6 har jobbat med sina konstverk ”Kunglig för en dag” idag. De har lite kvar att göra, så konstverken visas vid ett senare tillfälle. Här är dock lite bilder från dagens inspirerande arbete.

Konstens fredag 11.9.2020

På fredag ska åk 1-6 delta i Konstens fredag. De första två timmarna ägnas åt detta. Behöver vi mer tid fortsätter vi en annan dag.
Årets uppgift i Konstens fredag heter Kunglig för en dag. Inspirationen till uppgiften kommer från en spännande kombination av stramt 1500-tal och modern färgexplosion från Mexiko.

Eleverna behöver ta med sig lite material hemifrån. De behöver:
– Ett lock från en skolåda eller förvaringslåda. Det kan vara rektangelformat, runt eller fyrkantigt. Huvudsaken är att det har en kant runtom och inte bara är en platt kartongbit.
– De behöver också ta med sig ett fotografi på sig själva. Vi kan kopiera fotografiet här, eftersom det ska klippas i.

Vi ser fram emot dagen och visar konstverken på skolbloggen efteråt.

Med vänliga hälsningar,
Ulla-Karin och Gunilla

Åk 1-3 på utfärd till Gunnarsholm

I onsdags åkte eleverna i åk 1-3 med Gunilla och Johanna till Gunnarsholm för en utedag. Det var som en varm sommardag så eleverna simmade och lekte vid stranden. De gick också en frågerunda med 16 stationer där de svarade på frågor i grupp. Köket hade gjort i ordning en god pastasallad som vi åt innan vi åkte tillbaka till skolan. Vi var inte ensamma på stranden utan hade sällskap av tusentals mygg!

Gunilla och Johanna tackar eleverna för en trevlig dag!

Utflykt med åk 4-8

Åk 4-8 åkte till Seglinge för att prova den nya discgolfbanan. Vi hade tur med vädret och det var soligt och varmt.

Eleverna tillbaka i skolan

Distansen har gått ganska så bra men har varigt ganska så tråkig.

Man kan inte träffa vänner eller släkt. Man blir ganska så trött av att sitta hemma och prata med en skärm. Man kan inte resa och en del får inte ens jobba.

Vi har fått lite utesaker som vi bara gör när vi har distans.

Lunchen är ganska tråkig för vi försöker variera men det blir ofta gröt eller snabbnudlar.

På rasterna brukar jag hoppa stutsmata.

/Signe

Distans tiden. 

Jag har gått i distansskola och inte träffat många kompisar. Om inte coronaviruset existerat så skulle jag ha träffat jätte många olika kompisar. 

När jag går på rast så spelar jag och Livia oftast vägg eller cyklar men ibland går vi och hälsar på våran granne Ossian. Min familj har varit flera gånger på vandringsleden jag har varje gång haft med mig en kompis till vandringsleden oftast Arvid. 

När det handlar om mat till lunch så är det oftast gröt men det var pappa som oftast lagade gröten. Vi har ätit havregrynsgröt, mannagrynsgröt, torr risgrynsgröt och pärlgröt. 

/Joona

Distansundervisning 

Det har varit lite tråkigt att ha distansundervisning, speciellt rasterna. För man kan ju inte leka med de andra i skolan på rasterna. Det finns heller inte lika mycket olika sallad på luncherna. Men lektionerna har i alla fall gått väldigt bra. Det är bara det att det är lite dåligt internet ibland så att det hackar. Gympatimmar har vi ju inte nu, men jag går ändå ut på någon promenad nästan varje dag efter skolan. Så jag får nog lika mycket motion ändå. Det är tråkigt att vi inte har vissa ämnen nu, inte bara gymnastik, utan också bild, musik och slöjd. Man är nog lite mera stilla på rasterna eftersom man inte har någon att leka tagare eller spela fotboll med. Jag har ett skrivbord i mitt rum där jag kan ha skola. Det fungerar bra. Proven fungerar lite sådär, för man kan ju inte få ett provpapper, så det blir mest muntliga prov. Så det ska bli skönt att få komma tillbaka till vanliga skolan igen. 

/Kasper 

Jag tycker att distansundervisningen har gått ganska så bra. Jag tycker det för att det ibland har varit lite hackigt, ibland väldigt hackigt och ibland har Joona fryst som vi kallar det på distansundervisningen.  

Jag har ganska ofta ätit gröt så jag har tröttnat på att äta gröt. På rasterna har jag gått ut och spela vägg med Joona eller försökt cykla upp på ett ställe med min cykel som jag använder at kör på olika ställen tillexempel: på berg och på gården runt huset.  

/Livia

Distansundervisning

Jag tycker det går riktigt bra med distansundervisning. Jag hänger med i studierna bra och förstår det lärarna berättar och undervisar. Våra timmar startar kl 9 och slutar kl 14. Däri mellan har vi en timmes lunch från kl 11-12. På lektionerna har vi också några raster/pauser så vi inte behöver sitta två timmar i streck. Jag tycker det är riktigt bra med att vara en liten skola i det här fallet. För då kan vi ha live lektioner på datorn. Det hade vi inte riktigt kunnat om vi hade varit 25 i klassen. Vi använder en app som heter zoom och it’s learning under våra lektioner. I zoom har vi våra videosamtal och lektioner. På it’s learing skriver lärarna info och de sätter in uppgifter där och länkar till våra zoom rum sätter några också dit. Det är såklart tråkigt att inte få träffa kompisarna på riktigt men det är iallafall bättre än att inte träffas alls. Jag tycker att lärarna har skött detta jättebra. De flesta frågar också om de gett för mycket uppgifter. Det tycker jag är bra. Vi får också ge tips om förbättring och idéer på vad vi kan göra. De bra sakerna med distans undervisningarna är att man kan gå upp senare och ingen tid går att komma till eller hem från skolan.

/Thea