Kumlinge skola

KajAuthor Archives

4-H ordnar (nytt datum)

Pyssel-1

Sportlovsaktivitet

Archerytag-2020

Våren 2020

Är det “tjugo-tjugo” eller tjugohundratjugo eller rentav tvåtusentjugo? Åsikterna går isär om det och olikheterna lär bestå.

Skolan har i alla fall påbörjat vårterminen, om än med ett decimerat elev- och lärarantal den första dagen. Det beror på “Lilla Alfrida”, stormen som gjort att färjorna inte kan angöra Enklinge under förmiddagen i alla fall. Men den första dagen är ändå en kort dag och så väldigt mycket händer inte då. Men från torsdag är det full fart enligt schema. Och vi håller på fram till vecka 8, 17-21 februari, då det är dags för sportlov, med en dröm om snö och is och friska utedagar.

I övrigt är det inga förändringar i vare sig schema eller lärarkår och som alla vet så kommer våren att närma sig med stormsteg 🙂

Julfest med Lucia

Torsdag kväll den 12 december firade skolan Lucia, med traditionsenligt teateruppförande av eleverna. Detta år slogs Lucia-firande och julfesten ihop till ett och samma tillfälle, så den sista skolveckan innan jullovet är som en vanlig vecka.
Programmet bestod av kortare pjäser, som eleverna jobbat fram, under temat Jul i olika länder. Även dikter och sånger framfördes på olika språk och det visade sig att julens traditioner har stora likheter i många länder, men med sin egen särprägel.
Innan festprogrammet åt alla elever tillsammans med föräldrar och släkt risgrynsgröt och julskinka. Kl 17 började programmet och publiken fylldes på av övriga från byn.

Lucia-tåget med Nelly Nordberg som Lucia.

Hösterminen avslutas

Så har det gått en termin igen, i alla fall snart. I början verkar 90 dagar väldigt långt, men veckorna bara försvinner. Och ändå började terminen med simmöjligheter och nu är det i väntan på skidmöjligheter. Helt traditionellt med andra ord.

Som vanligt den sista veckan så är det lite förändringar i skoldagarnas längd och för i år så ser det ut så här:
Nytt!!! Onsdagen den 11.12 slutar alla kl 12.15!!
Torsdagen den 12.12 är det julfest kl 17.00 för alla, och från 16.30 är det julgröt för elever, föräldrar och andra släktingar. Eleverna har ingenting under dagen.
Luciadagen fredagen den 13.12 (!) slutar alla elever kl 12.15. Och då har det varit luciauppträdande på Annagården på förmiddagen.
Måndagen den 16.12 slutar alla elever kl 12.15 pga vitsordskonferens och
fredagen den 20.12 slutar alla elever 11.30 och sen är det jullov fram till och med den 7 januari 2020
Vårterminen börjar onsdagen den 8 januari kl 8.30.

Volontärbesök

Under veckan som gått har skolan haft besök av Skunks volontär Marian från Egypten. Hon har varit här för att bekanta sig med eleverna och skolan och följt med på olika lektioner för att lära sig lite om hur en liten skola på en liten ö mitt i havet fungerar. Kontrasten är rätt stor för henne eftersom hon är hemma från Kairo, Egypten där hon bor nästan mitt i mångmiljonstaden. Hon säger dock att om hon ska flytta så blir det Kumlinge – eller Schweiz, som hon ska besöka inkommande sommar.
Igår, torsdag, hade hon eleverna från årskurs 6-8 med sig i hemkunskapen, där de lagade mat tillsammans inspirerat av det egyptiska köket.

Hon kommer att besöka oss flera gånger under den tid som hon jobbar som volontär och hon har också erfarenhet att jobba som lärare i Kairo.

Under torsdagen visade hon en presentation som informerade om Egypten. Hon drog den för flera gånger för olika klasser, åk 3-4, åk 5-6 och åk 7-8. Eleverna var frimodiga och vågade använda den engelska de lärt sig, även de i årskurs tre.

Marian från Egypten förevisar maträtter från sitt hemland.

Skunk ordnar…

filmlager_ht_2019-1

Info

På gång idag

Idag har skolan haft påhälsning av sjöräddningen och gränsbevakningen som båda kom i sina egna båtar. De var upp till skolan och berättade vad de håller på med för åk 5 och 6. Till nästa år ska vi göra så att eleverna får åka ner till hamnen och få informationen ombord på båtarna, så de får se dem inifrån.


Sjöräddningens båt. Gränsbevakningens låg lite längre bort.

I hemkunskapen fick de idag laga thailändsk mat under ledning av Wauw, som annars städar på skolan. Hon hade med sig “riktiga” kryddor från sydostasien och det märktes på hettan i maten. Men gott var det!

Påsken är här…och snart resten också

Så blir det påsk igen, precis som varje år men på lite olika tider. Det här året har vi ju lyckats få skärtorsdagen ledig igen. Det är nu rätt många år sedan senast. Det blir bra med lite ledighet, för vårsolen har börjat påverka eleverna – de är så ystra just nu.

Idag har vi haft Kent Danielsson på plats och arbetat med ukrainsk äggmålning. Det gick bra och eleverna jobbade intensivt och endast några ägg blev kraschade.