Kumlinge skola

KajAuthor Archives

Info

På gång idag

Idag har skolan haft påhälsning av sjöräddningen och gränsbevakningen som båda kom i sina egna båtar. De var upp till skolan och berättade vad de håller på med för åk 5 och 6. Till nästa år ska vi göra så att eleverna får åka ner till hamnen och få informationen ombord på båtarna, så de får se dem inifrån.


Sjöräddningens båt. Gränsbevakningens låg lite längre bort.

I hemkunskapen fick de idag laga thailändsk mat under ledning av Wauw, som annars städar på skolan. Hon hade med sig “riktiga” kryddor från sydostasien och det märktes på hettan i maten. Men gott var det!

Påsken är här…och snart resten också

Så blir det påsk igen, precis som varje år men på lite olika tider. Det här året har vi ju lyckats få skärtorsdagen ledig igen. Det är nu rätt många år sedan senast. Det blir bra med lite ledighet, för vårsolen har börjat påverka eleverna – de är så ystra just nu.

Idag har vi haft Kent Danielsson på plats och arbetat med ukrainsk äggmålning. Det gick bra och eleverna jobbade intensivt och endast några ägg blev kraschade.

Lite nytt…

Våren är gång idag. Hörde just hemifrån att en hök tagit en höna, så även de har fått vårkänslor. Själv är jag tillbaka på jobbet och det går riktigt bra, bara jag hinner ikapp en del saker.
I tisdags hade vi andra omgången med Lika-Olika som jobbade med tre olika grupper, mellanstadiet, högstadiet och lärarna. Det är alltid bra när dt kommer anta utifrån och lyfter på saker och ting som man tar som självklara, men som kanske inte är det när man börjar syna det lite närmare. I lärargruppen var det i alla fall skratt, ibland igenkännandets skratt, men också eftertänksamma diskussioner. Temat för den här gången var “civilkurage”
Idag är niorna på skrivarfest i Mariehamn och på måndag är det femmornas tur, fast då får sexorna också komma med. Kolla kalendern!

En enkel, men rolig övning som kan användas var som helst och när som helst. a. rita ditt självporträtt med “fel” hand., b. fäst det på ryggen, alla andra skriver tre positiva ord om personen på varje rygg. Lappen viks ihop och du läser den när du kommit hem t. ex.
Övningen lockade fram skratten i alla fall.
Balansövning o samarbete. Era barn kan berätta hur den gick till.


Teaterresa till Helsingfors åk 7-9

Sitter i skrivande stund på m/s Grace på väg mot Långnäs – beräknad ankomsttid är kl 01.10 för det förvånansvärt pigga gänget som sitter och spelar Uno just nu.

Bakgrunden till resan är egentligen Finlands 100-års jubileum. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden och Förbundet för barnkulturcenter i Finland ger alla Finlands åttondeklassare möjlighet att besöka ett kulturevenemang, i Helsingfors för Kumlinges del och i mars blir det i Mariehamn. Resor och evenemanget beskostas av projektet och skolan står för matkostnaderna. På konsttestarna.fi finns närmare info.

Klicka nedan för att läsa mera!

Continue reading »

Författarbesök på torsdag

På torsdag kommer den isländske författaren Arnar Már Arngrímsson till skolan för att prata kring sin bok Noll Koll . Brändös högstadium kommer att delta via nätet.

Han kommer även att ha en session med mellanstadieeleverna men på ett annat tema. Han är van att diskutera med såväl yngre om äldre elever. Vi är glada att Föreningen Norden satsade på att komma ut en av de fem dagar han är på Åland.

SKUNK ordnar…

Djur o naturdag

Skunk i skolan och efter skolan

kumlinge_aktivitet2

Läsåret 2018-19 har börjat!

Nu är vi igång med läsåret 2018-19 och alla elever och lärare på plats. Lite stök har det varit de första dagarna eftersom skolans datornätverk har varit ur funktion, men nu är det förhoppningsvis igång igen. Man är mer beroende av det än man tror…

På plats har vi, förutom de 19 eleverna:

Gunilla åk 1-2, och lite religion och historia på det
Johanna, engelska o svenska från åk 5 och uppåt.
Mathilda, 3-9 matte, fysik, kemi och lite spec.

och våra två nya lärare:
Mia Lindeman, en mängd olika ämnen som biologi/geografi 5-9, idrott 1-9, musik 3-9, hälsokunskap 7-9, historia/samhällskunskap 7-9 och en del spec
Mikael Olin, nygammal, svenska/engelska åk 3-4, finska 5-9, kreativ profil 7-9. hemkunskap 7-9, religion 5-9 och lite spec.
och Kaj elevhandledning 7-9 och trä- och metallslöjd (och de erbarmliga datorerna….)

och som timlärare har vi:
Laila textilslöjd 3-9
Stefan tyska åk 7 

Under nästa vecka kommer skolans Årsinfo, där de väsentligaste sakerna finns med. Det är en del insamlande av uppgifter innan den blir klar.

Den nya dataskyddsförordningen GDPR har börja gälla från maj detta år och den påverkar en del på den information som skolan kan ge ut och ta in.

Måndagen den 27 augusti kl 18.30 blir det ett tillfälle att träffa alla lärare i form av det traditionella föräldramötet i början av terminen. Vi samlas i skolans matsal.

Lions walk mot diabetes

Målet för kampanjen var att Kumlinge och Brändö skolor skulle gå 1734 km under tiden 9-27 april. Slutresultatet blev 3226 km!! Bra gått, eller hur?